Джийт Кун До и Брус ЛийДжийт Кун До (на англ. Jeet Kune Do) в превод от кантонски означава „Пътя на изпреварващия юмрук“. Това е името, което кунг фу легендата Брус Лий дава на своите идеи за бойните изкуства.

Името Джийт Кун До се появило на бял свят докато Малкият дракон обсъждал със своя ученик Дан Иносанто вижданията си за бойните изкуства. След като и двамата стигнали до извода, че изпреварващите и пресичащи техники са в основата на бойната философия на Брус Лий, Дан Иносанто попитал как би звучало на кантонски „Път на изпреварващия юмрук“. Брус Лий тогава вероятно за първи път е произнесъл Джийт Кун До.

Големите промени в начина, по който сифу Брус е преподавал кунг фу, започват след двубоя му с майстор на име Вонг Джек Ман през 60-те години на 20 век. Той бил изпратен като пратеник от китайската общност в Сан Франциско, която искала да попречи на Брус Лий да преподава на хора, които не са китайци. Малкият дракон заявил, че ще преподава на всеки, който иска да се учи. Боят станал неизбежен. 3 минути били нужни на Брус да победи и откаже своя опонент.

Въпреки че победил, Лий не бил напълно доволен от себе си. Той сметнал, че е можел да победи много по-лесно, ако е използвал различен набор от използваните дотогава от него техники. Също така не бил доволен и от нивото на физическата си подготовка.

В следващите години сифу Брус наблегнал именно на усвояване на техники за защита и атака на всички дистанции (далечна, средна, близка, на земя). Той подобрил значително и физическата си форма, което е очевидно във филмите, които е заснел. До края на живота си всеки ден продължавал да работи върху подобряване на своите умения в бойните изкуства. Когато се върнал в Хонг Конг той пожелал и помолил Ип Ман да изучава още Уин Чун, но за съжаление това вероятно не се е случило. Все пак Брус Лий е поддържал връзка и обменял идеи с майстор Вонг Шун Льонг, един от най-известните и добри ученици на Ип Ман.

Подписът на всеки човек е различен. По този начин и Джийт Кун До е уникално за всеки човек.

Брус Лий Джиит Кун До подписКакто подписът на всеки човек е уникален, така и Джийт Кун До не може да бъде еднакво и да изглежда еднакво при всеки човек. Всеки човек има по два крака и две ръце. В същото време хората се различават по ръст, по тегло, скорост, разтегнатост, бързина и начин на възприятието, темперамент и т.н. Поради тази причина не може да кажеш, че една и съща техника ще приляга на всеки човек. Важно за всеки практикуващ Джийт Кун До е да намери всички техники и средства, които са му необходими, за да може да изрази наистина себе си.