Карма и убийствоКарма на санскритски означава закон за причината и следствието. Тази дума може да не е била използвана в древността на Запад, но под една или друга форма тя винаги е присъствала, дори в по-дълъг описателен вариант, какъвто е „Каквото посееш, това ще пожънеш“.

Законът на Карма действа върху нас и в нашия свят без значение дали вярваме или не в него, така както гравитацията действа върху нас без значение дали вярваме или не в нейното съществуване. Дори човек, който не практикува духовно, може да забележи с малко повече наблюдение някои от тези причинно-следствени връзки.

Научих, че според Буда в някое от записаните писания с неговата мъдрост, е споделил че човек може да се намира в над 20 000 негативни състояния. От тях тук ще посоча водещите 8 действия, причини за негативен резултат, а също и обратното на тях – тяхната положителна алтернатива.

1. Убийство и действия на насилие

 

Насилието може да се прояви чрез нашите мисли, действия и думи. Отнемането на живот и използването на агресия пряко или непряко както на хора, така и на животни, може да доведе до следните последици:

  • болести, влошаване на здравето
  • да бъдем убити или наранени
  • наши близки хора да бъдат наранени или да загубят живота си

Всичко, което причинява страдание на другите същества – отглеждането на животни за месо и убиването им, продажбата на алкохол, наркотици и упойващи вещества, замъгляващи ума; трафикът на хора, държането в робство – всичко тези действия носят отпечатъци в съзнанието ни, които по-късно се проявяват в страдания.

Говоренето на груби думи към хората около нас също е вид насилие. То е причина да чуваме също груби думи по наш адрес от други хора или дори от собствения ни ум.

Противоположност на това действие: обратното положително действие на убийството е да защитаваме живота – на хората, животните, планетата! Всички тези действия засяват семена за подобряване на здравето ни.

2. Кражба

Карма и кражба

Когато крадем от някого, това може да доведе като негативна последица не само това да бъдем ограбени рано или късно, но и до това да изпитваме недостиг на ресурси и средства в различни сфери на живота си.

Противоположно действие: щедростта! Да даваме на другите финансова или физическа помощ, когато имат нужда от нещо. Това може да доведе до изобилие на средства в живота ни.

3. Сексуална разпуснатост (прелюбодействие)

Кармични последици от сексуална разпуснатост

Ако сте женени или омъжени и не сте верни на своя партньор, водите разпуснат полов живот – това се нарича в случая сексуална разпуснатост. Освен че може да доведе до разпадане или влошаване на връзката ви, друго следствие е това да живеете на мръсни и отвратителни места.

Противоположно действие: вярност и чистота в действията ви. Ако бъдете чисти в постъпките си, това създава предпоставка хората, които ви заобикалят, да бъдат щастливи.

4. Лъжа

Лъжа и казване на истината

Ако лъжем хората и не им казваме истината, обратното действие съвсем естествено е да бъдем лъгани. Не е задължително човекът, на когото не казваме истина, да ни излъже. Може това кармично действие да ни бъде отплатено от друг човек. Друг резултат от лъжата е да не можем да виждаме истината за нещата и също да може да разберем, когато някой ни мами.

Противоположно действие: да казваме истината! Дори някой да се опита да ни излъже, ще имаме по-голям шанс да го разкрием. Също така хората ще ни имат повече доверие. Ще можем по-лесно да виждаме истината.

5. Клюкарство и да желаеш злото на някого

Клюкарство и карма

Ако пускаме слухове за другите, семената или отпечатъците в съзнанието си, които създаваме, са на това да виждаме разделение между хората около нас. С нашите думи и мисли на зла воля ние носим нещастие в живота на хората.

Противоположно действие: да се стремим да не разделяме с думи и мисли хората около нас. Да желаем тяхното благополучие.

6.Излишно говорене

Излишно говорене и говорене на значими неща

Постоянното говорене на празни приказки може като резултат да доведе до депресия. Излишното говорене например по телефона също може да се приеме дори като вид кражба на ценно време от живота ни!

Противоположно действие: да говорим главно за значими неща

7. Алчност

Карма и алчност

Алчността и завистта към притежанието на другите водят към огромно неудовлетворение.

Противоположно действие: да не завиждаме на другите и да се радваме на това, което имаме.

8. Невежество, глуповатост

Невежество

Невежеството, глуповатото държание като това да не се опитваме и да не искаме да приемаме истината ни води до това да не разбираме механизма, по който нещата се случват в света. Едно от последствията от това е да бъдете заобиколени от хора без особена мъдрост.

Противоположно действие: стремеж към духовното и Истината

Имаше още много взаимовръзки, за които вероятно ще пиша в други публикации в блога си. Надявам се тази информация да ви е от полза и виждайки различни събития, които се случват във вашия живот, да разбирате причината за тях и да можете да я промените. Да, голяма част от нашата карма може да бъде променена, стига да знаем как и да имаме достатъчно енергия да го направим!