Кунг фу„Кунг фу – това е философия; това е неотменна част от философията на даоизма и будизма, образците да отстъпите пред превратностите на съдбата, леко да се свиете и после да изскочите по силни от преди, да имате търпение във всички неща, да извлечете полза от грешките и уроците в живота. Има много странични аспекти на изкуството на кунг фу; то учи как да живеем, както и как да защитаваме себе си.“

~ Брус Лий

Немалко хора свързват кунг фу най-вече с бойни движения. Тези от вас, които са гледали доста кунг фу филми знаят също, че то включва и известна част философия в себе си.

Повечето китайки думи имат по много значения. Едно от често използваните значения на кунг фу освен като понятие за бойни изкуства е „добре свършена работа„. Ето защо ако свършите някоя работа или задача във всекидневието си, не бива да се учудите ако някой ви каже: „Твоето кунг фу е много добро!“

Аз лично свързвам кунг фу  както с определението за практикуване на бойни изкуства, така и с философския му аспект за добре свършена работа, като умения, които използваме не само в залата, но и във всекидневния живот.

Какво може да научим от кунг фу?

През годините осъзнах, че кунг фу и различните бойни изкуства могат да ни научат на много неща, които да ни бъдат полезни в живота. Тренировките в залата (kwoon, доджо – мястото, където търсиш пътя) ни учат на повече дисциплина и постоянство, как да приемаме трудностите и грешките с усмивка и да търсим най-подходящите начини за разрешаването им, а не просто да се откажем, защото „не можем“.

Чрез тренировки научаваме множество принципи, които прилагаме и извън залата като това да бъдеш отпуснат, спокоен, решителен, внимателен, кога да напредваш напред и кога да отстъпваш.

Кунг фу може да ни помогне да открием как да изразяваме по-добре себе си. То може да бъде полезно средство по пътя ни към откриване на нашата истинска същност. Може дори просто да е ваше хоби или развлечение, да релаксирате, да ви помага да се движите повече като начин да се справите със своя заседнал начин на живот. Не е задължително да го приемате като нещо по-дълбоко. Каквото и да е за вас кунг фу, използвайте и го развивайте – радвайте се на множеството ползи от неговото практикуване!