Тази история показва, че не всички неща са такива каквито изглеждат на пръв поглед. Просветлените хора, които са премахнали тъмнината на невежеството от себе си, могат да видят напълно „цялата картина“ на живота и да разберат причината и следствието на всички събития. Понеже не виждаме напълно ясно нещата от живота си, се случва да се радваме, когато всъщност трябва да тъгуваме; да плачем, когато следва да се радваме.

Имало едно време велик просветлен Учител, който често пътувал със своя ученик, за да споделя Истината с хората. Този Учител бил толкова искрен и чист, че дори не молел за храна. Вместо това той живял само хранейки се с диви зеленчуци и плодове, които имал в близост до себе си.

След известно време неговия ученик не могъл да издържи повече на това. Един ден отишъл в града, за да моли за храна. Ученикът намерил семейство, който провеждало тържество в чест на раждането на техния син. След като се нахранил обилно, той занесъл малко храна и на своя Учител.

Когато Учителят чул за тържеството, откъдето идвал неговия ученик, се засмял и казал „Новороденото дете е враг на това семейство, бивш кредитор. Той се е върнал обратно, за да си получи дълга. Няма за какво толкова да се празнува!“

Ученикът не повярвал много на Учителя и не разбрал как може да не се радва, че на семейството се е родило дете.

На следващия ден ученикът отново отишъл до същото семейство, надявайки се да вземе още храна. Щом пристигнал в къщата, с недоумение открил, че всички плачели силно.

Ученикът се завърнал при своя Учител да съобщи новината: „Учителю! Нещо лошо се е случило. Новороденото бебе е мъртво!“ Като чул това, мъдрецът изпаднал в смях.

Отново с неразбиране, ученикът попитал: „Учителю, защо се смееш? Защо се смееш, когато всички тези хора тъгуват за смъртта на своето новородено дете?“

Учителят тогава споделил: „Всичко в този свят е наопаки. Вчера техният враг дойде; и днес той си тръгна!

Това бебе е било съсед на семейството в предишен живот. Той дал на семейството малко пари, които те никога не му върнали. По-късно хората от семейството забогатели, но напълно забравили за дълга. След смъртта си, съседът се родил като техен син и щял да изразходи цялото им богатство. Семейството обаче изразходило парите, които му дължели, за да отпразнуват раждането му и след като дълга бил изплатен, детето нямало повече причина да остане в този свят.“

______________________________________________________

Тази история е включена в книгата на Върховния Учител Чинг Хай „God takes care of everything„. Има също безплатна онлайн книга с духовни истории тук!