IMG_2310Филипино Кали, Ескрима, Арнис – това са различни имена, с които се наричат филипинските бойни изкуства с оръжия и голи ръце. Това са обобщени събирателни понятия. На Филипините има поне толкова стилове, колкото са островите на тази страна. Всяка фамилия може да се каже, че си има свой стил.

При повечето системи за водене на бой обикновено се започва с трениране на удари или защити с ръце и крака и по-късно се започва с тренировка с оръжия. Уникалното при Филипино Кали е, че при него се тренира с оръжия още от началото и след това се преминава към невъоръжена защита. Идеята е след като боравиш първоначално с оръжие после да гледаш на ръцете, краката и тялото си като на оръжия. Начинът, по който се правят ударите с ръце и крака, както и крачния маньовър, са подобни на начина, по който се движиш, докато си с оръжия.

Друг интересен факт е, че подобно на идеята на Джийт Кун До, във Филипино Кали / Ексрима се работи на всички дистанции с оръжия и без оръжия. Боят без оръжия се нарича Панантукан, различните фамилии имат и други наименования. Боят без оръжия е подобен на бокса, с тази разлика че има удари с крака, настъпвания, задържания, капаниране – почти всичко, което може да правиш с ръцете си (някои го наричат мръсен бокс). Филипинската борба е известна като думог. Следва видео с един от най-известните учители по Кали – Дан Иносанто:

Филипинският бокс

Стария боксов гард
Боксовият гард в началото на 20 век

Твърди се, че Филипинският бокс е повлиял и на съвременния бокс що се отнася до гарда. В началото на ХХ век повечето западни боксьори са държали гарда си с изпънати ръце напред. Когато обаче американците имали срещи с филипинците, те видели че островитяните не държат ръцете си напред като тях, а ги държат в гард по-близо до тялото си. Причина за това е, че филипинците при боя с ножове никога не пускат ръцете си излишно напред, защото те са лесна мишена и бързо ще бъдат наранени. Така западняците взаимствали прибрания гард от Филипино Кали.

Оръжията във Филипино Кали / Ескрима

оръжията във филипино кали ескримаВъв Филипино Кали и филипинските бойни изкуства се използват разнообразен арсенал от оръжия. Обикновено се започва от къса пръчка, две къси пръчки, преминава се към ножове, нож и пръчка, машети, дълги тояги, нунчаку и т.н. В някои системи има дори камшици. След изучаването на оръжията се преминава към изучаване на техники на невъоръжен бой.

Някои факти

– За разлика от оръжията в много бойни изкуства, при Филипино Кали се тренира изключително с много оръжия, които се използват все още в днешно време на Филипините и по света, каквито са ножовете например. Повече от половината смъртни случаи в островната страна са свързани с наранявания от остри оръжия, затова многото от хората там се учат от рано как да се защитават по реален начин срещу тях, а не просто за демонстрации.

Лапу Лапу и Магелан - Филипино Кали
Филипинският национален герои Лапу Лапу побеждава Магелан

– Фернандо Магелан, известен като първият човек направил околосветско пътешествие, всъщност не е завършил пътуването си до вкъщи, а единствено корабът му се е върнал в родината. Когато бил на Филипините, екипажът му влязъл в битка с местните филипинци и това коствало живота му.

– Части от Филипините не са били завзети никога нито от испанците, нито от американските войски.

– Обучението по Филипино Кали е застъпено в програмата на армията на САЩ (U.S. Army’s Modern Army Combatives program), руските специални части и други.

Популяризиране

Един от най-отговорните за популяризирането на Филипино Кали / Ескрима по света е Дан Иносанто, който също така е известен ученик на Брус Лий. Той е изучавал филипински бойни изкуства от почти всички известни филипински учители в САЩ. В България друг ученик на Брус Лий – Ричард Бустило има няколко проведени семинари по бойни изкуства, в които показва техники от Кали. Грандмастър Любомир Йорданов също провежда множество семинари и подпомага развитието на филипинските бойни изкуства в страната ни. Техниките от Филипино Кали самият аз съм научил от моя учител Божидар Станчев, Нино Бернардо, ГМ Ричард Бустило, ГМ Любомир Йорданов.

За същността на Филипино Кали, неговата философия и духовна част, може да научите от това видео с Дан Иносанто: